Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Het staat vast: Xi Jinping is de machtigste leider van China sinds Mao Zedong. Op het vijfjaarlijkse partijcongres werd het communistische gedachtegoed van de president toegevoegd aan de grondwet – mét zijn naam. Dat was sinds Mao niet meer voorgekomen. Alle 2.300 gedelegeerden op het partijcongres stemden voor.
De vraag is nu of het mandaat van Xi sterk genoeg is om een derde termijn als president af te dwingen. De huidige grondwet staat dat niet toe, maar sommige in de partij zullen Xi graag een derde keer terug zien komen.
2. Steeds meer Nederlanders rijden in een automaat. Ruim een derde van de nieuw verkochte personenwagens heeft geen versnellingspook, meldt het AD. Tien jaar geleden was dat nog een vijfde. Automaten zijn in die periode een stuk zuiniger geworden en trekken nu sneller op. Dat maakt ze met name populair bij mensen die veel in de file rijden.
3. Vier op de vijf zelfstandigen is blij met hun werk, meldt het CBS. Van de zelfstandigen met personeel geeft 83 procent aan tevreden of zeer tevreden te zijn, voor zzp’ers is dat 81 procent. Dat is net iets hoger dan mensen met een vaste baan (78 procent) en flexibele werknemers (74 procent). Minst tevreden zijn uitzendkrachten. Een relatief groot deel van hen lukt het niet om een vaste baan te krijgen.
4. Over uitzendkrachten gesproken: nooit eerder waren er zoveel banen in de uitzendbranche. Inmiddels 725.000, meldt het CBS. Ook zijn de omzet en het aantal uitzenduren de laatste jaren sterk gestegen. Vooral het aantal uren vanuit langlopende contracten als detacherings- en payrollcontracten steeg.
5. Te weinig werkplekken, geen plekje om rustig te bellen en constant gestoord worden. Het is geen pretje om ambtenaar te zijn op het ministerie van Buitenlandse Zaken, schrijft de Volkskrant. Na de verhuizing in de zomer zijn er meer flexwerkplekken bijgekomen, maar die vallen tot nu toe niet in de smaak bij de staf van het ministerie. Twee derde vindt dat er een tekort aan werkplekken is.
6. Buitenlandse Zaken is overigens een van de ministeries die niet van naam verandert. Bij andere departementen is dat wel het geval. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt onder Rutte III het ministerie van Justitie en Veiligheid, Infrastructuur en Milieu heet voortaan Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken gaat formeel het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heten. Dat betekent nieuwe logo's, briefpapier en wat dies meer zij. En dat kost miljoenen.
7. De e-mailadressen van Nederlandse politici als Mark Rutte, Geert Wilders, Halbe Zijlstra en Alexander Pechtold zijn makkelijk te misbruiken. Journalisten van de website Follow the Money wisten uit naam van de politici e-mails te versturen. Zo schreven ze namens VVD'er Zijlstra aan CDA-leider Buma: "Zojuist Mark gesproken. Hij gaat toch in op het voorstel van Angela en naar Brussel. Als je hierover geen problemen maakt, krijgt CDA BuZa."
Best tof van de @MinPres die centen voor de onderzoeksjournalistiek, maar zo gaat dat natuurlijk niet pic.twitter.com/MJJvHFDNPr
— Eric Smit (@EricChrSmit) 23. Oktober 2017
8. Tijdelijke werknemers uit een ander EU-land krijgen voortaan dezelfde beloning voor hetzelfde werk als hun collega’s in het gastland. Dat hebben de EU-lidstaten na anderhalf moeizaam onderhandelen afgesproken. Hiermee kunnen Polen bijvoorbeeld niet meer voor het minimumloon in Nederland aan de slag.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft zich hier al sinds 2013 voor ingezet: "Het voelt als een bekroning. Maar het is vooral mooi voor de Nederlandse bouwvakker en loodgieter."
9. Startup VanMoof, maker van stoere stadsfietsen, wilde 2,5 miljoen euro ophalen via crowdfunding om internationaal te groeien. En dat is binnen twee weken gelukt. Volgens het bedrijf is er nog nooit zoveel geld opgehaald via een Nederlands platform met een converteerbare lening. Meer dan duizend mensen stapten in tegen een rente van 6 procent. Dat geeft overigens wel aan dat het een risicovolle investering is.
10. "De grootste oplichterij ooit," Zo noemt Jordan Belfort, de voormalig beurshandelaar op wie de film The Wolf of Wall Street is gebaseerd, het uitgeven van nieuwe cryptomunten om geld op te halen. De voor fraude veroordeelde Belfort zegt in een interview met de Financial Times dat zogenoemde initial coin offerings weleens helemaal verkeerd uit kunnen pakken voor een boel mensen. “Het is vele malen erger dan wat ik ooit heb gedaan.”
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:
• Dankzij deze lijst met geheime Netflix-codes kun je talloze verborgen films en series kijken